Ontwikkeling

Studeren en werken

Bij bnrmkb bieden we jonge professionals de mogelijkheid om tijdens hun studie waardevolle praktijkervaring op te doen. Gwen Peeters is al vijf jaar werkzaam bij bnrmkb. Ze begon op haar zeventiende bij ons en startte rond die tijd haar studie fiscaal recht aan de Universiteit van Tilburg. Momenteel rondt ze haar bachelor af en heeft ze plannen voor het doen van een masteropleiding, waarmee ze de titel van meester in de rechten kan behalen. We hebben Gwen enkele vragen gesteld over haar ervaring als student en medewerker bij bnrmkb.

Waarom heb je ervoor gekozen om naast je studie te gaan werken?

Het was een bewuste keuze voor mij om naast mijn studie te gaan werken in het veld. Ik ben bij bnrmkb terecht gekomen via een snuffelstage. Daarna werd me gevraagd of ik vakantiewerk wilde doen, voornamelijk archiefwerk. Gaandeweg ben ik begonnen aan een opleiding en ben ik bij bnrmkb blijven hangen. Ik heb het altijd fijn gevonden om theorie met praktijk te combineren. Ik zie het ook als een voordeel, want straks heb ik niet alleen een diploma maar ook zoveel jaar aan werkervaring.

Hoe combineer je je school met je werk?

Dat is heel geleidelijk gegaan. In het begin hebben we samen gekeken naar hoeveel dagen ik kon werken en welke dagen. Met de jaren zijn het vaste dagen geworden omdat mijn schoolrooster het nu toelaat. Ik werk nu drie dagen en ga twee dagen naar school. Op school focus ik vooral op opdrachten en hoef niet veel naar de campus te gaan.

Wat is je doel na je studie?

Ik studeer fiscaal recht en mijn interesse ligt voornamelijk in de advieskant. Ik ben nieuwsgierig naar wat er allemaal vooraf gaat aan zo'n adviestaak. Hoe wordt een jaarrekening samengesteld? Hoe worden aangiftes opgesteld? Ik wil graag alles leren wat er achter de schermen gebeurt voordat een advies geleverd kan worden. Mijn focus ligt bij het begrijpen van hoe het er achter de schermen aan toe gaat. Waar beginnen we mee en wat is het daadwerkelijke advies? Zodra ik mijn studie heb afgerond, wil ik dus zelf meer adviezen gaan geven.

Hoeveel begeleiding krijg je?

Ik word nog steeds wel begeleid. Er zijn geen vaste dagen voor begeleiding, maar er is altijd iemand aanwezig die ik kan aanspreken als ik hulp nodig heb. Mijn taken worden steeds consistenter uitgevoerd, dus ik weet steeds beter wat er van me verwacht wordt en kan dit goed bijhouden. In het begin was het wel even zoeken. Ik was natuurlijk pas 17 en wist nog niet zoveel, maar dat komt met de jaren. Ook spreken we met collega's van tevoren vaak af wat er allemaal moet gebeuren. Als ik dan nog vragen heb, kan ik altijd bij iemand terecht. Verder draag ik wel volledige verantwoordelijkheid voor mijn taken. Als ik bijvoorbeeld de jaarrekening opstel, ben ik ook verantwoordelijk voor het doen van de aangifte. Mijn werk wordt altijd gecontroleerd, niet per se omdat ik nog student ben, maar omdat dit erbij hoort in dit vak.

Zie je de theorie die je op school leert goed terug in de praktijk?

Ik merk dat ik veel aansluiting heb met wat ik op school doe en wat ik in de praktijk zie. Mijn docenten komen allemaal uit de praktijk, dus wanneer ze bijvoorbeeld praten over een voorlopige aanslag, kan ik me dat heel goed voorstellen. Ik weet precies hoe de envelop en de brief eruit zien. Ik realiseer me dat veel van mijn klasgenoten misschien niet weten wat het is, maar voor mij valt dan het kwartje en zie ik echt de praktijk terug in de theorie.

Hoe ben je in dit werkveld terechtgekomen?

Ik zat heel erg te twijfelen of ik bedrijfseconomie wilde studeren of rechten. Toen ontdekte ik de studie fiscaal recht en dacht ik dat het een combinatie van beide was. Dus besloot ik dat te gaan doen. Ik vond economie altijd erg leuk op school, maar ik genoot er ook altijd van om te lezen en dingen uit te zoeken, wat meer gerelateerd is aan het recht aspect. Ik ben dus aan mijn studie begonnen en kwam in de praktijk terecht bij bnrmkb, waardoor ik een goed beeld kreeg van wat ik interessant vond. Zo kon ik makkelijk voor mezelf beslissen of dit wel iets voor mij was of niet. Van tevoren had ik geen doelen of pad voor mezelf uitgestippeld. Nu ik erop terugkijk, denk ik juist ook van 'Oja, op deze manier kan het ook’.

Waar haal je de meeste voldoening uit op werk?

Ik haal de meeste voldoening uit het afleveren van een goed eindproduct. Ik vind het fijn als ik iets terugkrijg en hoor dat er maar een paar aanpassingen nodig zijn. Ook vind ik het fijn als ik in het begin iets moeilijk vind en het opnieuw moet doen, omdat ik dan steeds beter word en uiteindelijk alles onder de knie krijg. Ik begin steeds meer dingen als routine te doen en ben nu niet alleen hier om te leren. Ik ben hier niet alleen meer om te leren maar doe nu ook veel volgens routine.

Hoe vind je het om te werken bij bnrmkb?

Ik vind het werken bij bnrmkb heel leuk, met een leuk team. Het is een warm en rustig team, waar er altijd ruimte is voor vragen. Er is geen mentaliteit waarin alles op een specifieke manier moet gebeuren; in plaats daarvan is er ruimte voor elkaar en voor verbetering, en staat iedereen open voor nieuwe ideeën. Hier zeggen ze niet: 'Zo willen wij het, dus zo gaan we het doen'. Bovendien heb ik enorm veel waardering voor het geduld dat ze met mij hebben gehad, vooral omdat ik zo jong binnenkwam en nog niet veel wist. Ze waren altijd bereid om alles opnieuw uit te leggen. Ook als ik zat met school, waren ze altijd heel begripvol. Ik ben van plan om na mijn studie bij bnrmkb te blijven werken. Grote kantoren hebben niet mijn voorkeur, omdat ze vaak werken met specialisaties of binnen een specifieke afdeling werken. Ik vind het juist leuk om met verschillende aspecten bezig te zijn, wat ik de kans krijg om te doen bij bnrmkb. Bovendien heb ik het hier altijd heel erg naar mijn zin gehad.

Wil je ook net zoals Gwen werkervaring opdoen naast je studie? Aarzel dan niet om contact met ons op te nemen of solliciteer direct via onze website. Laten we samen bekijken welke mogelijkheden er voor jou zijn!

created by Bigbooom